Megállapodás a római piarista központ és a temesvári Gerhardinum Teológiai Líceum között

NID-1128_Temesvar

Megállapodást kötött a Piarista Rend római vezetése és a temesvári Gerhardinum Teológiai Líceum. Mivel a Gerhardinum a piarista rend épületében működik, az intézmény vezetősége tu

Megállapodást kötött a Piarista Rend római vezetése és a temesvári Gerhardinum Teológiai Líceum. Mivel a Gerhardinum a piarista rend épületében működik, az intézmény vezetősége tudatosan igyekszik átültetni ezt az örökséget a saját nevelő munkájába. A mostani megállapodás is ezt a célt szolgálja.

A magyar, olasz és román nyelven szövegezett dokumentumot Pedro Aguado piarista generális, Martin Roos temesvári megyéspüspök, valamint Jakab Ilona, a Gerhardinum igazgatója írta alá. A „Nevelést elősegítő partneri szerződés" címet viselő megállapodás az alábbiakat tartalmazza:

 

Az 1992-ben alapított „Gerhardinum" Római Katolikus Teológiai Líceum szeretné tovább folytatni a bánsági katolikus nevelés hagyományát. Az egykori Piarista Gimnázium épületében működve szeretné a továbbiakban is életben tartani a piarista nevelés szellemét és hagyományát.

A „Gerhardinum" Római Katolikus Teológiai Líceum nevelői tevékénységében élvezi a Piarista Rend és a Rómában működő Piarista Rend Generális Kongregációjának támogatását.

A két intézmény között megkötött partneri kapcsolat a következő pontokat foglalja magában:

  • Állandó közreműködést, amely elősegíti a katolikus nevelés hatékonyságát.
  • Közös tevékenységeket, amelyek elősegítik az egykori piarista hagyomány és szellem megőrzését.
  • Egy, a két intézmény tagjaiból álló munkacsoport létrehozását, amelynek tevékenysége elősegítheti a közös értékek megismerését.

Az egyezmény létrejöttében kiemelt szerepet játszó Ruppert József Sch.P. személyes hangú – a megállapodás hátterét ismertető – beszámolója, valamint a helyben készült fényképanyag itt tekinthető meg.