Hitre, tudásra. A piaristák 300 éve Szegeden

szepi300_plakat_1

A fenti címmel nyílt kiállítás a Szegedi Dóm Látogatóközpontban február 17-én. A piarista rend működését és szolgálatát, a piarista iskolák, rendházak és templomok világát, illetve Szeged első és bő 150 évig egyetlen gimnáziumának, a Dugonics András Piarista Gimnáziumnak a történetét bemutató, több, mint 200 műtárgyat felvonultató tárlat 2022. május 7-ig látogatható.

Autentikusabb helyszínen nem is nyílhatott volna a kiállítás, mint a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában, a piaristák ugyanis éppen ezen a helyen kezdték meg szegedi működésüket. A városi tanács 1720-ban a Szent Dömötör-plébánia vezetését is a rendre bízta, és a templom körül épült fel az iskola és a rendház épülete is, majd a 18. század végén itt kapott helyet a felsőfokú bölcsészeti képzést nyújtó líceum és a rajziskola épülete is, amelyek vezetését szintén a piaristákra bízták. Egészen 1886-ig, a Tisza Lajos körúti új épület (mai Bolyai Intézet) átadásáig a Látogatóközpont helyén volt a piaristák élettére. A kiállítás így kicsit hazatérés is, hiszen vannak olyan műtárgyak, amelyeket 200 évvel ezelőtt is ugyanezen a helyen őriztek.

A szegedi piarista gimnázium Szeged első és bő 150 évig egyetlen gimnáziuma volt, a 19. század végéig tehát gyakorlatilag mindenki ide járt a környékről, aki gimnáziumi oktatásban kívánt részesülni. Szeged 18-19. századi kultúr- és művelődéstörténete teljesen összefonódott a piarista jelenléttel, amelynek legikonikusabb alakja, az iskola későbbi névadója, Dugonics András piarista szerzetes volt. Lehetetlenség lenne felsorolni, hogy rajta kívül hány jeles egyházi személy, államférfi, költő-író és tudós koptatta az iskola padjait. Elég csak Révai Miklósra, Katona Józsefre, Klapka Györgyre, Klauzál Gáborra, Horváth Mihályra, Lőw Immánuelre, Juhász Gyulára, Bálint Sándorra vagy Bibó Istvánra gondolnunk. De Szeged első olimpiai érmesétől, a magasugró Gönczy Lajostól kezdve Wanié András úszón, Maróczy Géza sakkozón, Magay Dániel vívón át egészen Kopasz Bálint kajakozóig minden modern kori diákgenerációnak megvolt a nagy olimpikonja is.

A jubileumi tárlat különböző tematikai egységeken keresztül mutatja be a piarista rend és a szegedi gimnázium gazdag történetét. A templom-tér középpontjában a rendalapító, Kalazanci Szent József alakja áll, a sekrestye a piarista lelkipásztorkodást, a járványkórház a rend pestisjárvány idején tanúsított helytállását mutatja be, amelyhez egy csodás gyógyulás is kötődött. A rendház a szerzetesek életterét, hétköznapi életét szemlélteti, amelyhez a vallásos gyakorlatokon túl a pipázás, a tubákolás kultúrája is hozzátartozott. Az igazgatói irodában interaktív módon egy 100 évvel ezelőtti fegyelmi beszélgetésen is részt vehetünk, az oratórium a kegyesrendi hitoktatást, a szertár a piaristák gyűjteményeit mutatja be, de a gimnáziumi cserkészettel, az olimpikonokban gazdag sportélettel, illetve a szegedi piarista épületek építéstörténetével is megismerkedhetünk, a Szent Dömötör-templom körüli épületegyüttestől kezdve, a Tisza Lajos körúti „palotán” (mai Bolyai Intézet), a Felsővárosi minorita kolostoron, illetve Maros utcai konténeriskolán át egészen a jelenlegi rókusi iskolaépületig.

A 200-nál is több műtárgyat felvonultató tárlaton Kalazanci Szent József eddig ki nem állított festményeivel, illetve relikviáival, különleges barokk és art deco kelyhekkel és monstranciákkal, varázslatos hímzésű miseruhákkal, egy 17. századi csillagászati órával, egy lélegzetelállító, 1727-ben készült Szent Kereszt ereklyetartóval, piarista portrékkal, Dugonics András szegedi szobrának márvány másolatával, a piarista rendházak, szerzetesi szobák berendezéséhez tartozó régi könyvekkel, órákkal, étkészletekkel, pipákkal, szipkákkal, illetve az iskolai gyűjteményekhez, szertárakhoz tartozó fizikai eszközökkel, preparátumokkal, az egész pénztörténetet átfogó éremválogatással, illetve több, mint 100 éves iskolai csoportképekkel és tablókkal is találkozhatunk.

A háttéranyagot összeállította: Borbás Péter kurátor, Piarista Múzeum

További információk a kiállításról